Restbeløbet fra Realdanias istandsættelse af den gamle auktionshal og bevilling fra Odsherred Havne har muliggjort indkøb af borde og stole i høj kvalitet, designet af møbelarkitekten Johannes Foersom.

Lørdag den 5. maj 2018 kl. 12 bliver en helt ny og unik møbelserie designet og fremstillet specielt til Auktionshallen i Havnebyen på Sjællands Odde. Den kendte danske møbelarkitekt Johannes Foersom har designet møbelserien som en gave til Auktionshallen. De 8 borde- og bænkesæt, der giver siddepladser til 96 personer, er fremstillet i svensk højkvalitetstræ, paradigme kalmarfyr, hos den lokale tømrervirksomhed Byg & Bo ved tømrermester Palle Nielsen, Havnebyen og malet sorte.

Ved indvielsen vil Johannes Foersom komme og fortælle om tankerne bag designet. Sammen med møbeldesigner Peter Hiort-Lorenzen har Johannes Foersom arbejdet for en lang række virksomheder bl.a. SAS, Paustian, Vølund, Danfoss, fået en lang række legater og priser og er repræsenteret på bl.a. Museum of Modern Art i New York, Moderna Museet i Stokholm og The International Design Museum i München. Johannes Foersom har en lang årrække haft sommerhus i Søndervang på Odden og tog imod opfordringen om at designe møbelsættet til Auktionshallen.

Foreningen Odden Sætter Sejl, som er en af de flittige brugere af Auktionshallen, har haft udskrevet en konkurrence om navngivning af møblerne, og navnet afsløres lørdag ved præsentationen af det flotte, solide møblement.

– Møblerne er indrettet, så der er bænke med og uden ryglæn, og dem uden ryglæn kan sættes sammen og dermed danne en form for scenegulv eller dansegulv. Materialet er nemlig fremstillet af så gode materialer, at man sagtens kan danse på bordene, siger havnefogedassistent Klaus Høholt Larsen, Odsherred Havne.

Auktionshallen blev indviet tirsdag den 6. september 2016 under overværelse af H. M. Dronning Margrethe. Formålet var at ombygge den ophørte og tidligere fiskeriauktionshal til en event- og oplevelseshal for at kunne rumme aktiviteter, som den lokale befolkning stod bag. Realdania har muliggjort ombygningen med en bevilling på 1,2 mio. kr. fra projektkampagnen ”Stedet Tæller”.

Flere og flere henvendelser
Og der er stigende brug af Auktionshallen, som for alvor blev taget i brug i 2017. Således var der i 2017 både sommerfesten Odden Sætter Sejl i og omkring hallen, augusts Makrel Festival, et bådetræf for Bavaria-bådejere, en 18-årig og en 60-årig fødselsdag i huset. I 2018 tog en gruppe lokale kunstnere for første gang initiativ til en udstilling i påskeweekenden i Auktionshallen, og det gik så godt med mange besøgende, at de vil gentage udstillingen næste år til påske. En konfirmation ved en lokal ung mand, der også er dykker og holder meget af havnelivet, er allerede booket i kalenderen for 2019, og Klaus Høholt Larsen, der administrerer bookingen af Auktionshallen kan oplyse, at flere bosteder, plejecentre og institutioner for handicappede i Odsherred har været på besøg med bl.a. kørestolsbrugere og nydt at kunne sidde inden døre og drikke en kop kaffe og se på havnelivet uden for.

– Vi oplever klart en stigende brug af Auktionshallen og en stor glæde og tilfredshed med, at hallen er blevet sat i stand til dette formål, og med det nye fleksible møblement er der lagt op til endnu mere brug, påpeger havnefogedassistenten, som også har hørt tanker om torvedage med salg af lokale grøntsager.

Et naturligt samlingssted
Mette Riis Schmidt, Søndervang, er en af initiativtagerne til Odden Sætter Sejl, som netop har modtaget Årets Turistpris fra Odsherred Turistforening. Odden Sætter Sejl er en sommerfest for alle i begyndelsen af juli hvert år og med en lang række aktiviteter fra boder, workshop, præcisionssejlads til underholdning, musik og fællesspisning.

– Der er ingen tvivl om, at Auktionshallen er blevet et naturligt samlingssted, omdrejningspunkt og midtpunkt for aktiviteter på Odden Havn. Det er et fabelagtigt flot hus, som er med til at give os en stolthed og en identitet, siger Mette Riis Schmidt, som ikke vil kaldes en ildsjæl, men mener, at alle, der har et overskud, bør gøre en indsats for deres lokalområde.

– Hvis vi ikke havde det lokale fundament og brede engagement, var der ikke noget, der hed Odden Sætter Sejl, og så møder vi en utrolig stor velvilje fra både havnefoged Henrik Sørensen og havnefogedassistent Klaus Høholt Larsen og også fra det overordnede politiske og administrative niveau i kommunen. Vi har et skønt samarbejde og mærker en vilje til, at beslutningerne kan træffes decentralt og hurtigt, og et ønske om at bakke op om de aktiviteter, vi bærer frem. Det giver da en utrolig god energi og lyst til at fortsætte, siger Mette Riis Schmidt.

Odden Sætter Sejl har egentlig otte år på bagen og det er sjette gang i den nuværende form.
Sidste sommer blev festens centrum flyttet fra området ved lystbådehavnen til Auktionshallen, hvilket kun har øget mulighederne og tilstrømningen til begivenheden.

Begivenheden har givet et sådant overskud, at der nu er sat penge af til et vandeksperimentarium i den østlige del af havneområdet. En slags legeplads med vand, som skal realiseres til næste forår og medvirke til at skabe yderligere liv og aktivitet på Odden Havn.

Læs mere om Odsherred Havne: www.odsherredhavne.dk
Læs mere om Odden Sætter Sejl: https://www.facebook.com/Oddensaettersejl/
Læs mere om Auktionshallen: https://www.facebook.com/auktionshallenoddenhavn/

Foto
Fiskeskipper Steffen Hansen, Odden, og havnefogedassistent Klaus Høholt Larsen prøvesidder det flotte og solide borde- og bænkesæt i Odden Auktionshal.