En bager, en slagter, en konditor, en vegetarkok og to idémænd har taget imod en opfordring fra Odsherred Kommunes erhvervskonsulenter om at samarbejde om en madbod på sommerens Vig Festival.

Man tager en bager, en konditor, en vegetarkok, en slagter, en iværksætter, tilsætter backup fra kokkene i Nordisk Center for Lokale Fødevarer og venlige små puf fra kommunens erhvervskonsulenter og – vupti – så står der måske den lækreste og mest smagfulde burger, lige til at sætte tænderne i og ydermere et forunderligt nyt samarbejde på tværs af geografi og fag, som måske kan føre endnu mere med sig.

Burgerbod med lokale producenter
Odsherred Kommune har gennem flere år markedsført sig selv og området på Vig Festival ved at købe en reklamepakke, og har nogle år også haft en bod for at fremme bosætning i kommunen.

I år har kommunens erhvervsteam på vegne af Odsherred Kommune bestilt en stadeplads på sommerens Vig Festival i dagene 12, 13. og 14. juli 2018 og opfordret forskellige lokale fødevareproducenter til at gå sammen og nytænke lokal mad til salg på denne bod.

– Man kan sige, at vi har spillet ”Kirsten Giftekniv” ved simpelthen at finde et match mellem nogle af vores fødevareproducenter og sætte dem sammen et par gange med Nordisk Center for Lokale Fødevarer for at se, om de ikke vil kunne udvikle en smagfuld burger, som kan sælges fra deres bod på Vig Festival. Formålet er at bringe virksomheder på tværs af fag og geografi sammen om at udvikle nye samarbejdsplatforme og måske skabe nye ideer, siger erhvervskonsulent Anette Friis fra Odsherred Kommune.

Udvikler de bedste burgere
To gange har de mødtes i køkkenet i Fårevejle Administrationscenter, senest mandag den 19. februar for at teste og afprøve nye smagsvarianter med forskellige dressinger, pickles, krydderier med det formål at skabe tre forskellige burgere med kød samt veggies (burger uden kød), som skal fremstilles og sælges på den fælles madbod på sommerens Vig Festival.

De sammensatte entreprenører bag burgerne er bagermester Lasse Kanstrup, KonditorBageren i Nykøbing, slagtermester Jan Adolfsen, Fårevejle Slagteren, Kirsten Larsen og datteren Astrid Mindrup, Rørvig Catering, der laver vegetarisk, vegansk og økologisk mad, Rasmus Høgly, Mediebureauet Mediemus samt Kasper Jakobsen fra Land og Vand.

– Jeg synes, det er en rigtig god idé, som gør, at vi dels kan få fremhævet vores lokale fødevarer for et større publikum, dels udvikle nye produkter og lære hinanden at kende, siger slagtermester Jan Adolfsen.

Bagerens egne burgerboller
Bagermester Lasse Kanstrup står for burgerbollerne, der er næsten færdigbagt og med speltmel, som giver dem en særlig sprødhed og god smag, når de opvarmes eller ristes.

– Jeg havde tænkt på at være med på Vig Festival med en bod med sandwich, men synes denne her idé er sjov og spændende, siger Lasse Kanstrup.

Også Kirsten Larsen, der netop har slået sig sammen med sin datter Astrid, der er udlært konditor og starter for fuldt blus 1. maj med Rørvig Catering, ser gode muligheder i samarbejdet med de øvrige fødevareproducenter.

Rasmus Høgly og Kasper Jakobsen er ikke selv producenter, mere idémænd og står blandt andet for konceptet ”Is og ko”, som skal markedsføre lokalt fremstillet is og burgere.

Giver mulighed for yderligere produktudvikling
– Samarbejdet her vil uden tvivl kunne kaste mere af sig med yderligere samarbejde på tværs og mulighed for at udvikle både flere lokale produkter og samarbejder, påpeger Anette Friis, der har samarbejdet med praktisk kulinarisk rådgiver og kok Linda Hinze og seniorrådgiver Jesper Zeihlund fra Nordisk Center for Lokale Fødevarer i Fårevejle.

Mens det møre hakkede oksefars fra den prisbelønnede Woodland Hereford farm i Vig, der er landets ældste renracede Hereford-kødkvægbesætning, steger til bøffer på panderne i køkkenet i Fårevejle, rører Astrid Mindrup tre slags dressing, og bager Kanstrup rister bollerne, så alt er klart til den første smagsprøve, hvor hjemmelavede pickles kommer i.
Burgeren samles og deles i seks-syv stykker, så alle kan smage og give deres mening til kende.

– Har vi noget ost?, spørger Rasmus Høgly, og så må osten testes i næste mundfuld, mens slagter Adolfsen finder sin langtidsstegte nakkekam, nærmest som en pulled pork, frem til næste burgerproduktion. Undervejs får de også talt lidt om antal brugere og økonomi.

– Hvor meget skal vi ha’ for sådan en burger?, lyder et spørgsmål, og i spøg foreslår en anden: ”da mindst 170 kroner…”.

Humøret er højt, og de professionelle smagsdommere er tæt på at ramme byens bedste burger.

Lykkes skal det i al fald nok, inden dagen er omme.

Yderligere oplysninger

Woodland farmen: https://www.facebook.com/WoodlandDK/
Rørvig Catering: https://www.roervig-catering.dk/
Slagter Adolfsen: http://slagteradolfsen.dk/
KonditorBager: http://www.konditor-bager.dk/nykoebing/