EUC Nordvestsjælland har optaget otte unge på Grundforløb 2 til ernæringsassistentuddannelsen og håber på at kunne starte gf2 til tjener og gastronom til januar 2019

Der er godt gang i gryderne og ovnene i køkkenet hos EUC Nordvestsjælland i Administrationscenter Fårevejle midt ude på Lammefjorden. Det er nu halvandet år siden, EUC Nordvestsjælland rykkede 10. klasse Erhverv fra ”Savklingen” i Asnæs til Fårevejle, og et halvt år siden, at Grundforløb 1 inden for Jordbrug, Fødevarer og Oplevelser startede her. Midt i januar 2018 er Grundforløb 2 for ernæringsassistentuddannelsen også gået i gang, foreløbig med otte elever, heraf to fortsættere fra Grundforløb 1.

På det nye Grundforløb 2 for ernæringsassistentuddannelsen går blandt andre Daniel Petersen fra Høve, som også gennemførte det mere åbne Grundforløb 1.

– Jeg synes, det er spændende og vil gerne arbejde med mad og skal nu ud og finde en praktikplads et sted i lokalområdet, siger Daniel Petersen.

Kaya Adamsen bor i Gadstrup ved Roskilde og har læst om ernæringsassistentgrundforløbet på nettet og har allerede skaffet sig en praktikplads på Holbæk Sygehus. Hun har arbejdet i fødevarebranchen og afbrød sin HF for at tage Grundforløb 2 og er indstillet på at fortsætte uddannelsen i Roskilde til sommer og forventer at blive færdiguddannet i marts 2021.

Stine Jensen fra Svinninge har taget en EUX og er også nu på Grundforløb 2 til ernæringsassistent, men vil hellere uddanne sig som dekoratør og er på udkig efter en læreplads inden for det felt.

– Det har været interessant at få en masse ny viden, blandt andet har vi netop haft om hygiejne, og har bl.a. lært om betydningen af god hygiejne og hyppig håndvask, siger Kaya Adamsen.

Mens gastronomi- og kokkeuddannelsen sigter mod restaurationsbranchen, er ernæringsassistent mere målrettet madlavning ud fra et ernæringsmæssigt og sundhedsmæssigt perspektiv til støre grupper som på sygehuse og plejecentre. I denne uge har eleverne således skullet øve sig på retter til EUC Nordvestsjællands planlagte folkekøkken på Absalonsvej 20 i Holbæk torsdag den 22. februar, hvor alle kan komme forbi og få sig et godt måltid for 30 kr. I køkkenet i Fårevejle har eleverne denne tirsdag fremstillet blandt andet coleslaw, råstegte krydrede kartofler og kyllingefrikadeller med forskelligt fyld og krydderier samt en gluten- og sukkerfri gulerodskage.

Underviser er Theis Petersen, der er professionel kok og har eleverne på Grundforløb 2 hver mandag og tirsdag og eleverne fra 7.-9. klasser om onsdagen og 10. klasse Mad de sidste dage i ugen. I alt beskæftiger EUC Nordvestsjælland fire fuldtidsansatte og to lærere, som lægger halvdelen af deres arbejdstid i Fårevejle og den anden halvdel på EUC Nordvestsjællands øvrige adresser.

Uddannelsesleder i Fårevejle, Helle Rostgaard Sonne, EUC Nordvestsjælland, glæder sig over den positive udvikling med et tilfredsstillende optag af unge på de forskellige uddannelsestilbud.

– Vi har et godt samarbejde med Nordisk Center for lokale Fødevarer, som gennem den kulinariske praktikuge for 8. klasserne også har slået på tromme for områdets folkeskoleelever for fødevareuddannelserne.

Gastronomi-grundforløb til august
10. klasserne er blevet til to, henholdsvis Mad og Erhverv, med henholdsvis 19 og 14 elever, og EUC Nordvestsjælland har søgt Undervisningsministeriet om at få lov til også at starte et Grundforløb 2 for gastronomiuddannelsen til januar 2019.

– Vi ser gerne, at de unge søger om optagelse i marts for start på en af vores uddannelser i august, når der er ansøgningsfrist via den koordinerede tilmelding til uddannelserne, men vi kan sagtens optage eleverne helt frem til studiestart. Det er vigtigere, at vi får de unge ind og kan hjælpe dem til at vælge den uddannelse, de gerne vil gå videre med, siger Helle Rostgaard Sonne og peger på, at en hel del af de 50 første elever på 10. klasse Erhverv tilbage i 2012 på ”Savklingen” nu er ved at få svendebreve i forskellige håndværk.

EUC Nordvestsjælland har allerede fået godkendelse til at starte et Grundforløb 1 under overskriften ”Byg et hus” i Asnæs til august 2018 på ”Savklingen”. ”Byg et hus” retter sig især mod uddannelser inden for byggebranchen, fx tømrer, maler eller murer.

De fleste af vores unge i 10. klasse er fra Odsherred, enkelte også fra Holbæk eller Kalundborg. For nogle har det været usikkerheden om, hvad de egentlig vil beskæftige sig med, der har fået dem til at søge optagelse. Andre har syntes, det er lidt langt at køre til Holbæk, Slagelse eller Roskilde for at uddanne sig og lige ville starte lidt blødt her.

Men vi oplever, at mange unge bliver afklaret, mens de er her, kommer ud og ser EUC Nordvestsjællands skoler i Holbæk, i Kalundborg og i Audebo, er på virksomhedsbesøg og i praktik. Det er ikke sikkert, at alle på 10. klasse Mad, der går videre med en fødevareuddannelse. Flere skal på fra en gymnasial uddannelse og andre på SOSU.

Succesen for det nye Grundforløb 2 for ernæringsassistentuddannelsen afhænger blandt andet af elevernes muligheder for at opnå praktikpladser i lokalområdet, det vil sige helst i Odsherred.

Også folkeskoleelever i Odsherred stifter i valgfagene på 7.-9. klassetrin mindst en gang i løbet af skoleåret bekendtskab med mad og køkkenregionerne i Fårevejle og bliver dermed sporet ind på mulighederne for at uddanne sig i den retning. For selvom man har valgt international linje, kan madkundskab komme ind under fx kendskab til det franske køkken, mens de unge, der har valgt ”Håndværk og idéer”, kan få nyt syn på fx madpakken, som dermed anskues fra mange synsvinkler.

Billedtekst:
Stine Jensen, Kaya Adamsen, læreren, kok Theis Petersen, Camilla West og Daniel Petersen med de sunde retter, de har fremstillet som led i grundforløb 2 for ernæringsassistentuddannelsen.